Kultviner och udda druvor

Denna vinkväll 26 mars dominerades av skratt och gemenskap. Vi erbjöd en nyhetsprovning med spännande viner från lanseringarna 1, 2 och 16 mars 2018. Det blev härliga diskussioner och utbyte av intressanta anekdoter om regioner, vinmakare och druvor.  Vilken kunskap vi har i vår förening!

En del av dessa viner finns på exklusiva småpartier medan andra har kvalat in på ordinarie sortiment. Det som vi arrangörer, Karl Jonas och jag, ville var att få en spännande blandning med dyra kultviner som man kanske inte köper själv och udda druvor som man fick chansen att testa om man gillade. Ett toppentillfälle!

Vi började med en flight på fyra vita viner. Två från Spanien med lokala druvor – Viura, Malvasia på den ena och Treixadura och Albarino på den andra. Vi jämförde dem med två kontraster: den ena, Wente Morning Fog, med sötma och exotiska toner och den andra en fransk Sancerre med frisk krusbär och hög syra. I en omröstning om det bästa vita vinet blev det roligt nog jämnt mellan Treixadura-vinet Tega Do Sal och det franska vinet från Sancerre.

Det roliga med denna provning är att flera av vinerna är ekologiska och av dessa är fyra biodynamiska. Det var inte helt självklart vilka som var det och jag försökte hålla det hemligt först efter att alla hade provat så att man inte skulle ha förutfattade meningar. Jag hade även dekanterat dessa så mycket som möjligt för att få bort de inledande stall- och gödseltonerna. Församlingen verkade ändå ha en positiv syn på biodynamiska viner och just dessa viner var kanske inte de värsta fallen vi hade råkat på.

I tredje flighten hade vi med den biodynamiska, italienska legenden Elisabetta Foradoris vin på druvan Teroldego. Spännande att testa och många gillade den. Foradori fick möta ett annat biodynamiskt vin från Toscana med choklad- och gummitoner. Till det hade vi en äldre bordeaux från 2007. Det var en jobbig rackare där korken smulades sönder men gudskelov hade vi kaffefilter… Denna bordeaux var inte korkskadad men heller inte så speciell.

Den fjärde flighten var populärast. Här blev det en kamp mellan giganter. Charme Douro 2014 från Portugal överraskade positivt med sin mogenhet men ansågs för dyr med sina 479 kronor. Den kände vinmakaren Peter Sisseck är mannen bakom nästa vin (hans stjärnvin är kultvinet Pingus som brukar kosta 6 000 kronor). Detta var hans ”budgetvin” på 249 kronor, PSI 2015, från Ribera del Duero i Spanien. Den behöver förstås lagras på grund av sina höga men sköna tanniner men vi var flera som uppskattade dess mörka körsbär och härliga örter.

I samma flight hade vi även det kända vinhuset Shafer från Napa Valley, USA. Det var vinerna Shafer TD-9 2015 (Merlotbaserad) och Shafer Relentless 2014 (Syrah-dominans) som jämfördes. I en omröstning av alla röda vinerna vann de båda Shafer-vinerna. Många gillade vinernas kraftiga tanniner, mörka bär och kaffetoner även om de ansågs vara för dyra.

Vi avslutade med den första ekologiska brandy som har lanserats på Systembolaget, spanska Alvisa 10 Brandy Ecólogico – ett bra köp kom vi fram till. Det var en skön avslutning på en underhållande kväll. Roligt att höra alla anekdoter från er som har haft äran att besöka flera av dessa regioner och vinhus. Tack för den här gången, kära vänner!

(pdf på inbjudan är bifogad i bloggen)
 

BilagaStorlek
SVS Nyhetsprovning 26 mars 2018.pdf63.36 kB