En uppskattad provning av viner från Galica- och Castillan y León

En liten rapport från Galicia- och Castillan y León-provningen tor 2 mars 2017.

Det var professionella Susanne Berglund Krantz som höll i provningen. Hon har lång erfarenhet som diplomerad sommelier, dryckesutbildare på bland annat Restaurangakademien, vinskribent samt officiell Rioja- och sherryutbildare.

Susanne Berglund Krantz föreläsning var mycket uppskattad av de 25 deltagarna. Hon berättade om sina besök i vingårdarna, bland annat berömda Rafael Palacios och Descendientes de J Palacios. Vi fick bland annat en genomgång av områdenas historia, klimat och jordmån, druvor samt vinlagen. I Powerpointen visade hon hisnande bilder från djupa dalar med vindlande floder och fält av knotiga, gamla vinstockar.

Efter genomgången körde vi sex röda viner. De två första var på druvan Mencía från Ribeira Sacra i Galicia. Det var Regina Viarum 2015 och Guimaro 2015. De var rätt olika men båda hade animaliska toner, var lätta, oekade och ska drickas unga enligt Susanne. Goda viner för bra priser.

De fyra sista kom från Castilla y León och gav upphov till intressanta jämförelser och spännande diskussioner.

De två första vinerna var gjorda på druvan Mencía, men från Bierzo. Den första var Pétalos 2014 från Descendientes de J Palacios. "Rått kött - typisk Mencía!" som Susanne utbrast förtjust när vi provade vinet. Detta vin var dock lite speciellt med 95 % Mencía, 3 % gröna druvor (Godello, Palomino och Valenciana) 2 % Alicante Bouschet - och 15 andra lokala druvsorter enligt importören. I övrigt kände vi mycket ek, hallonbåtar och lakrits. Den andra var Bem bi Bre 2010, som en del uppfattade som ung medan andra mer upplevde mognadstoner. Oavsett var detta ett ofiltrerat vin, fullproppat med björnbär, lakrits och fina tanniner och bra syra.

De två sista var från Ribera del Duero (Castilla y León), 100 % Tempranillo. Det var Tinto Pesquera Crianza 2013 från kända Bodegas Alejandro Fernández. Den uppfyllde inte helt kraven menade en del, men den jämfördes då med fantastiska Aalto 2014 som var dubbelt så dyr men hade även dubbelt så hög kvalitet. Munnen fylldes av Aaltos härliga toner av björnbär, gräs, mineral och peppar. Visst är tanninerna, syran och alkoholen hög och den kan gott lagras i många år - men potentialen är hög och allt sitter redan där i fin balans.

Vad gäller vita viner provade vi tre spännande viner från Galicia. Det var ett vin gjort på den väldoftande, mineralspetsiga druvan Albarino från Rías Baixas. Det var Pazo de Senorans 2015. De andra två var från Valdeorras, på kameleontdruvan Godello med dominans av gul frukt. Av dessa uppskattade de flesta Rafael Palacios fantastiska vin Bolo Mountain Wine 2015 mer än Gaba do Xil 2015 som var mer godisdoftande med ton av sötsur lime.

Vilka blev då våra favoriter i vår traditionella röstning som bästa vin? Jag glömde anteckna men är rätt säker på att det var den vita Albarino från Pazo de Senorans vann och den röda Tempranillo från Aalto.

Medlemmarna verkade nöjda med provningen och många uttryckte intresse för att i framtiden få höra Susanne föreläsa om andra druvor från Spanien eller Italien.