Sandra Nords blogg

Skön vårmiddag ute på Haga

Kära vinvänner!

Tack alla ni som var med på vårmiddagen måndag 28 maj på Värdshuset Koppartälten i Hagaparken! Det var en skön upplevelse med god mat och gott vin. 

Stort tack till ägaren Madeleine Olsson som tog väl hand om oss och gjorde ett utmärkt vinval till sin meny.
Vi välkomnades av strålande sommarväder och varsitt glas Mont Marcal Brut Cava Reserva, från Penedès, Spanien med tilltugg. En gyllene start.

Middagen fick vi inne i värdshuset som är från 1700-talet (men som då var logement och stall för kungens livgarde). 

Kultviner och udda druvor

Denna vinkväll 26 mars dominerades av skratt och gemenskap. Vi erbjöd en nyhetsprovning med spännande viner från lanseringarna 1, 2 och 16 mars 2018. Det blev härliga diskussioner och utbyte av intressanta anekdoter om regioner, vinmakare och druvor.  Vilken kunskap vi har i vår förening!

En del av dessa viner finns på exklusiva småpartier medan andra har kvalat in på ordinarie sortiment. Det som vi arrangörer, Karl Jonas och jag, ville var att få en spännande blandning med dyra kultviner som man kanske inte köper själv och udda druvor som man fick chansen att testa om man gillade. Ett toppentillfälle!

En gyllene kväll när alla älskade sherry

Det var tydligt att det bara var sherryälskare som samlades på Stockholms Vinsällskaps provning 24 januari 2018. Vi skulle prova oss igenom elva olika viner från DO Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda i sydvästra Spanien och koncentrationen i luften var märkbar.

Susanne Berglund Krantz, sherryambassadör, vinskribent och lärare på Restaurangakademien föreläste. Hon startade med att markera att sherry är en måltidsdryck. ”Behandla sherry som ett vin i ett vanligt vinglas under hela måltiden – inte bara som en apéritif!”, sade hon.

En uppskattad provning av viner från Galica- och Castillan y León

En liten rapport från Galicia- och Castillan y León-provningen tor 2 mars 2017.

Det var professionella Susanne Berglund Krantz som höll i provningen. Hon har lång erfarenhet som diplomerad sommelier, dryckesutbildare på bland annat Restaurangakademien, vinskribent samt officiell Rioja- och sherryutbildare.

Susanne Berglund Krantz föreläsning var mycket uppskattad av de 25 deltagarna. Hon berättade om sina besök i vingårdarna, bland annat berömda Rafael Palacios och Descendientes de J Palacios. Vi fick bland annat en genomgång av områdenas historia, klimat och jordmån, druvor samt vinlagen. I Powerpointen visade hon hisnande bilder från djupa dalar med vindlande floder och fält av knotiga, gamla vinstockar.

Efter genomgången körde vi sex röda viner. De två första var på druvan Mencía från Ribeira Sacra i Galicia. Det var Regina Viarum 2015 och Guimaro 2015. De var rätt olika men båda hade animaliska toner, var lätta, oekade och ska drickas unga enligt Susanne. Goda viner för bra priser.

De fyra sista kom från Castilla y León och gav upphov till intressanta jämförelser och spännande diskussioner.