Ungerska viner med gulaschsoppa 24 oktober 2019

Här kommer lite sent omsider ett referat från den Ungerska provningen med gulaschsoppa som hölls den 24 oktober 2019.
 
Ungern har en stolt vintradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden.  Kanske är det orsaken till den kvalitetsexplosion som skett efter det att järnridån lyfts. Alla känner förstås till Ungerns söta Tokajer-viner. Men de utmärkta vita och röda torra viner som också görs i Ungern är nog inte lika kända. Kvällens provning hade som mål att råda bot på den saken.
 
Provningen omfattade sex vita viner, i huvudsak från regionen Tokay, samt 10 röda viner med tyngdpunkt på den mycket intressanta vinregionen Villány, där man bland annat gör utmärkta viner på Cabernet Franc.
 
Vita viner
73348 Füleky Tokaji Furmint 2014, Tokaj (100% Furmint)  164 kr
70530 Balassa Bom Bom Furmint 2017, Tokaj (100% Furmint)  175 kr
70695 Barta Furmint 2016, Tokaj  (100% Furmint)  278 kr
73817 Füleky Tokaji Kabar Vinnai 2017, Tokaj (100% Kabar)  187 kr
77547 Naby-Somloi Juhfark 2017, Nagy-Somlo (100% Juhfark) 227 kr
77013 Füleky Tokaji Muskotály 2018, Tokaj (100% Muskotály) 155 kr
 
Alla de tre Furmintvinerna fick ett positivt mottagande. Barta Furmint var ett strålande vin med stor koncentration. Men det var Balassa med sin lägre prislapp som tilldrog sig störst intresse. Ett väldigt trevligt vin helt enkelt med fräsch syra och mineralitet.
 
Vinet på druvan Kabar var lite svårare att ta till sig. Hög syra och lite kantig, inte lika omedelbart tilltalande som Furmint-vinerna. Ett matvin framför allt, bör tex. kunna passa till en lite smakrik svamprätt.
 
Ännu lite svårare var Jufark-vinet med sin något kärva framtoning. Druvan Jufark sägs ha medicinska egenskaper, som att ge bot tex. mot matsmältningsproblem eller problem med njurar eller lever. Dessutom, om man dricker Jufark på bröllopsnatten sägs chansen öka att få en manlig arvinge, något som Habsburgsätten och till och med drottning Victoria av England sägs ha tagit till sig. Det må vara hur som helst med den saken, men det här var i alla fall ett intressant vin att ha smakat. Men som någon sa, kanske ett vin som nog passar bäst som medicin.
 
Muskotály-vinet å andra sidan fick toppbetyg av vissa. Ett väldigt torrt vin.
 
Röda viner
73150 Hungry Wines Kadarka 2017, Villány (100% Kadarka) 155 kr
70590 Vida Kadarka 2016, Szekszárd (100% Kadarka) 190 kr
71613 Soltésc Egri Bikavier 2015, Eger (40% Kékfrankos, 20% Blauburger, 20% Zweigelt, 20% Cabernet Sauvignon) 139 kr
74436 Vida Kékfrankos 2015, Szekszárd (100% Kékfrankos) 139 kr
78943 Vylyan Kékfrankos 2016, Villány (100% Kékfrankos) 180 kr
 
Druvan Kadarka ger viner med låg färgintensitet. Men man ska inte låta sig luras av den saken, här finns mer smakintensitet än väntat. Vinerna karakteriseras typiskt av saftig röd frukt och tämligen låga tanninger. En lyckad Kadarka kan därmed ha likheter med en Pinot Noir.
 
Av kvällens båda Kadarkaviner var Vida Kadarka den som gillades bäst. Njut den gärna sval i en stor borgougnekupa. Då trivs den som bäst.
 
Soltésc Egri Bikavier var som tjurblod betraktat något av en besvikelse. Trevlig doft men nästan obefintlig kropp.
 
Druvan Kékfrankos är samma druva som i Österrike kallas för Blaufränkisch. Av de båda Kékfrankos-vinerna gillades Vylyan Kékfrankos bäst.
 
71199 Hungry Wines Elsie 2016, Szekszárd (55% Cabernet Franc, 20% Syrah, 16% Kékfrankos and 9% Merlot) 199 kr
77786 Mayerpince Kopár Cuvée 2013, Villány (30% Cabarnet Franc, 30% Merlot och 40% Cabernet Savignon) 289 kr
77796 Mayerpince Cabernet Franc Villány 2013, Villány (100% Cabernet Franc) 289 kr
73156 Malatinzky Kúria Cabernet Franc 2015, Villány (100% Cabernet Franc) 359 kr
75119 Vylyan Villány Syrah 2015,  Villány (100% Syrah) 318 kr
 
Hungry Wines Elsie upplevdes som trevligt men inte riktigt prisvärt.
 
Kvällens avslutande viner från Villány var desto mer uppskattade. Kopár Cuvee var en elegant Bordeaux-blend, ett toppvin.
 
De båda Cabernet Franc-vinerna måste också karakteriseras som toppviner som verkligen visar vad vinmakarna i Villány är kapabla till med Cabarnet Franc-druvan. Speciellt gäller det Malatinzky Kúria Cabernet Franc, kvällens bästa vin. Viner med lite olika karaktär.  Mayerpince Cabernet Franc med lite brunare färgton, körsbärstoner och eleganta tanniner skulle faktiskt kunna misstas för en Brunello de Montalcino. Malatinzky Kúria Cabernet Franc utmärkte sig med mogen fruktighet, kraft och komplexitet.
 
Slutligen var Vylyan Villány Syrah också ett utmärkt vin. Druvtypiskt men kanske inte riktigt prisvärt.
 
Förtäringen i form av Gulaschsoppa med vitlökssmetana, samt bröd med ungersk salami och vällagrad greveost var mycket uppskattad.