Besök av producenten Ogier Caves des Papes från Chateauneuf-du-Pape

Elisabeth Pezon flankeras av t.v. exportchefen Nicolas Lafitt och t.h.  Ogiers president Jean-Pierre Durand
Elisabeth Pezon flankeras av t.v. exportchefen Nicolas Lafitt och t.h. Ogiers president Jean-Pierre Durand

Tack vare Elisabeth Pezon på Spendrups Vin blev det möjligt att ordna denna provning som leddes av producentens President Jean-Pierre Durand. Med var även Nicolas Lafitte som är exportchef.

Ogier är berömda för sina Chateuneuf-du-Pape men producerar runt 40 olika  viner från många appelationer i Rhonedalen.

Även denna provning började vi med ett vitt Rhonevin nämligen 2012 Le Clos de ´Oratoire des Papes. Ett vin som ännu inte är tillgängligt i Sverige. Vinet är gjort av 30% Grenache blanc,30% Clairette, 30% Rousanne och 10% Bourboulenc som vuxit på kalkhaltig jord. Lagrat fyra månader på jästfällningen i ståltank. Doft av mineral,persika,päron och en elegant nyans av vitpeppar.Intensiv frisk fruktighet men en finish av mineral. Utsökt gott!

Så blev det röda viner med  2011 Lirac Les Chenais, 99 kr, blenden är 60% Grenache, 25% Syrah oc 15% Mouvèdre. Tanklagrat. Mycket fruktig doft av plommon, röda bär och mörka bär, lavendel och örter. Eleganta tanniner smakrikt med ton av björnbär, plommon, sötlakrits och svartpeppar. Ett mycket trevligt och synnerligen prisvärt vin.

Ett rött vin från Beaumes de Venise är inte så vanligt. Härifrån är de söta vinerna mer kända.  2010 Les Collines de Rocalinand 109 kronor.Här har man blandat 75% Grenache med 20% Syrah och 5% Mouvédre. 40 åriga stockar. En intensiv doft av jordgubbar, körsbär lakrits kryddor och svartpepar, Varm fyllig kryddig smak med generös frukt. Eleganta tanniner med lång eftersmak.

Vi provade också husets Gigondas innan det var dags för kvällens klo.

Projektet ”Expression de Terroir” som Ogier är mycket kända för innebär att man har producerat fyra viner med samma druvmix och lika vinifiering men druvorna har vuxit på fyra olika jordtyper inom appelationen Chateauneuf-du-Pape.

Här skulle vi få en unik möjlighet att konstatera vad olika terroir kan innebära. Blenden av druvor är 95%Grenache,5% Mourvèdre och Cinsault. Årgången var 2011.

Expression de Terroir Safres,  druvorna har vuxit på jord bestående av fin sand men inga stenar och ett långt inslag av krita.

Expression de Terroir Grés Rouges. Jord bestående av röd sandsten rik på järn och ett stort inslag av marint sediment.

Expression de Terroir, Eclats Calcaires, Kritjord.

Expression de Terroir, Galet Roulés. Det kända stenarna som eroderat från Alperna. Under förflyttningen till Ch.du-Pape blev stenarna polerade och runda. På grund av underlaget kan stockarnas rötter nå enda ned till fem meters djup.

Alla kunde konstatera att vinerna hade skilda karaktärer i såväl doft som smak.  Safres  fick 15 röster,Galets Roulés 14,Gres Rouges 7 röster och Eclats Calcaires 2.

Avslutningsvis provade vi Ogier  berömda  Clos de LÓratoire des Papes Chateauneuf årgång 2010 som finns i beställningssortimentet för 299 kronor . Druvblandningen är 80% Grenache, 8% Syrah,7% Mourvèdre och 7% Cinsault. Lagrat i 12 månader i ca 30 år gamla ekfat på 6-8 hl fföljt av buteljering och lagring i källaren- Ett mycket trevligt vin  med intensiv insmickrande doft av av mörka bär, fikon , viol örter kryddor och läder. Balanserat smakrikt vin med mycket lång eftersmak med mogna tanniner.

Att få möjlighet att prova Les 4 Terroir är en ynnest som inte ges till så många då man producerar dessa viner i mycket liten volym att användas vid viktiga kundbesök och speciella provningar. Vi får kända oss utvalda!!

Jean-Pierre Durand gjorde en charmig och bländande föreläsning som innehöll Chateauneuf-du-Papes 800-åriga histora, En geologisk genomgång av jordlagren tillbaka hundratals miljoner år samt givetvis en grundlig beskrivning av varje vin. Han passade också på att avliva en del falska myter runt vinerna från Chateauneuf-du-Pape.

Dagarna efter fick ordförande mejl och telefonsamtal från Elisabeth Pezon som berättade att de franska herrarna var mycket upprymda efter provningen. De tyckte att det varit en fantastisk stämning under provningen och att deltagarna varit intresserade och ställt frågor.

Dessutom tyckte man att vi inte hade en snobbig inställning! Kul att få höra!

Jean-Pierre Durand berättar om de fyra olika terroiren
Jean-Pierre Durand berättar om de fyra olika terroiren