Jan Åhléns blogg

Bring Your Own 17 december 2015

Succe för Bring Your Own – igen!

Året avslutades med en enastående provning, högkvalitativ, spännande och rolig. För tredje året i rad anordnade föreningen en avslutande provning med medlemmarnas egna viner, Bring Your Own.
Det hela går till så att var och en tar med sig en flaska, gärna lite äldre, sveper in den i aluminiumfolie och så provar alla de olika vinerna blint.

I år var det 13 medlemmar som kom, en ganska lagom mängd. Vi kunde alla sitta vid ett långbord och kunde enkelt analysera och diskutera de olika vinerna. Två medlemmar, Anders och Åke, hade tagit med sig två viner var, så totalt var det 15 viner att prova. Två vita och resten röda.

Årgångarna spände från 1959 (!) till 2012, alla vinerna var toppviner från respektive (topp)egendom, alla var i mycket gott skick med något undatag, och med dominans av viner från Frankrike. Enda icke-européen av de totalt 15 vinerna var en Zinfandel.

Provningen delades upp i tre flighter, först de två vita, sedan 7 röda och sista flighten innehöll alltså 6 röda.

Med tur eller skicklighet kom vinerna i en nästan perfekt ordning. Vi började med de två vita, som visade sig vara en spännande 2000 Zind-Humbrecht Muscat och Trimbachs toppvin 2003 Clos Ste Hune, det mycket varma året i Europa. (Senare kom även en bourgogne från 2003, och bägge visade att året kunde hanteras av duktiga vinmakare.)