Klimatprovning med David Bauman, med WSETs protokoll

David Bauman ledde oss igenom en otroligt utmanande och spännande provning. Här togs vi utanför vår "comfort zone"och fick (för de flesta tror jag) lära oss ett helt nytt sätt att bedöma viner på.

David utgick ifrån temat klimat, där han ville visa på hur klimat påverkar ett vins utryck på olika sätt.
Till det la han ett nytt provningsprotokoll, inspirerat av protokollet från WSET (Wine & Spirit Education Trust).

Och vinerna? Fantastiska. Två flighter med 100% av en druva i varje flight, Chardonnay respektive Syrah.
Flighten med Chardonnay blev svår att pricka för en hel del deltagare, men nästan alla prickade Syrah i flight två.

Det var en blandning av klassiska och nya producenter och viner, från både nya och gamla världen.

Vinerna vi provade var:

Vitt

  1. Field of Fire Chardonnay 2015, Pyramid Valley Vineyards, Canterbury, Nya Zeeland. 13% alk, 599 kr
  2. Tyler Chardonnay 2015, Sanford & Benedict Vineyard, Sta. Rita Hills, Kalifornien, USA. 13% alk, 524 kr
  3. Los Patricios Chardonnay 2015, Pandolfi Price, Valle del Itata, Chile. 14,5% alk, 239 kr
  4. Mont de Milieu Chablis Premier Cru 2014, Laroche, Chablis, Frankrike. 13% alk, 399 kr
  5. Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2016, Domaine Pierre Labet, Beaune, Bourgogne, Frankrike. 13% alk, 239 kr

Rött

  1. Tococo de Alcohuaz, Vineds de Alcohuaz, Valle de Elqui, Chile. 13,5% alk, 299 kr
  2. Gérard Courbis Cornas 2014, Domaine Gérard Courbis, Cornas, Rhône, Frankrike. 12,5% alk, 379 kr
  3. Hermitage La Maison Bleue 2016, Paul Jaboulet Ainé, Rhône, Frankrike. 14% alk, 589 kr
  4. Kershaw Elgin Syrah 2016, Richard Kershaw Wines, Elgin, Western Cape, Sydafrika. 14% alk, 369 kr
  5. Motor City Kitty Syrah 2015, K Vintners, Washington, USA. 14,5% alk, 349 kr