Anders Åhléns blogg

Bring Your Own 2019-09-02

Vad kan väl vara bättre än ett gäng vinnördar som träffas och delar med sig av egna viner med historia? Svårslaget tycker jag.

Det här blev min sista provning med Stockholms Vinsällskap, så för mig kändes det lite vemodigt. Men provningen blev, som så många gånger tidigare, mycket minnesvärd.

Vi provade följande viner i tre flighter med vitt, rött och vitt sött.

Vitt

Klimatprovning med David Bauman, med WSETs protokoll

David Bauman ledde oss igenom en otroligt utmanande och spännande provning. Här togs vi utanför vår "comfort zone"och fick (för de flesta tror jag) lära oss ett helt nytt sätt att bedöma viner på.

David utgick ifrån temat klimat, där han ville visa på hur klimat påverkar ett vins utryck på olika sätt.
Till det la han ett nytt provningsprotokoll, inspirerat av protokollet från WSET (Wine & Spirit Education Trust).

Och vinerna? Fantastiska. Två flighter med 100% av en druva i varje flight, Chardonnay respektive Syrah.
Flighten med Chardonnay blev svår att pricka för en hel del deltagare, men nästan alla prickade Syrah i flight två.

Det var en blandning av klassiska och nya producenter och viner, från både nya och gamla världen.

Moderna Spanien 2019-03-06

Spanien är ett traditionstyngt vinland, där vinmakning gått i arv i generationer och de som tagit över efter sina föregångare i stort sett gjort samma som man alltid gjort, därför att det fungerar och det ska vara så. Men med början på 90-talet började det ske förändringar, i början i liten skala och sedan allt växande. Dels har vinmakningen förändrats, men också har tidigare mindre kända vinområden växt till sig och etablerat sig i vinvärlden.

Vi undersökte en rad olika områden och producenter i Spanien, med viner som vi tycker reflekterar det moderna Spanien som vinland.

Vid provningen serverades även mat i form av en italiensk lammgryta med kronärtskockssallad & ljummen matvetesallad, grönsallad, stenugnsbakat bröd, knäcke och smör. Det var utan tvekan mycket uppskattat.

RÖTT

Nya Sydafrika 2019-02-11

Vi gjorde en resa genom det som i vinvärlden kallas det nya Sydafrika, baserat delvis på gruppen "The Zoo Biscuits" och föregångarna “The Swartland Revolution”, producenter som lyfts fram av bl.a. Tim James (redaktör på Platter). Det som sammanfattar är att det är vinmakare som ofta vill gå en helt ny väg, bort från den stil som tidigare varit typisk för vad vi kanske är vana vid med sydafrikanska viner

Här är några ord om en av de mest hyllade nya vinmakarna, Eben Sadie, och ganska talande för dessa nya vinmakare: "Prior to his career as a winemaker, following a period as a surfer, Eben Sadie traveled and worked in several of the world's wineregions, including Germany, Austria, Italy, Oregon and Burgundy. Having returned to South Africa, Sadie found work under Charles Back at The Spice Route in 1998, eventually becoming the chief winemaker and a resource Back described as "national asset for the South African wine industry"."

BYO 2019-01-09

Årets första provning med Stockholms Vinsällskap blev en Bring Your Own (varje deltagare tar med sig en flaska från sin egen vinkällare, gärna med lite ålder, och värdet ska vara minst 300 kr).

De här provningarna brukar vara väldigt uppskattade, och den här gången var vi 16 deltagare, med 17 viner. Det var en otrolig bredd på vinerna: gamla och nya världen, kända och tidigare för många helt okända producenter, några lokala och obskyra druvor blandat med de "vanliga". Övervägande röda viner, många med ålder.

Följande viner provades:

Flight 1 Champagne

 1. Raumland Triumvirat Grande Cuvée Brut 2005, Rheinhessen, Tyskland.
  Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier.
 2. 1988 Desbordes-Amiaud RD Premier Cru, Champagne, Frankrike.
  100% pinot noir från Premier Cru-byn Éceuil. Degorgerad 2017. Dosage 3g/l. (Årgång 1998 finns på Systembolaget.)

 

Guldkorn ur beställningssortimentet m.m. – 7 februari 2018

Vi provade viner från Systembolagets beställningssortiment, restaurangsortiment, småpartier och fasta sortiment. Se bifogad fil längre ned för utförligare information om vinerna.

Omröstningen
Kvällens mest prisvärda vita vin: Gran Clos Priorat Blanco 2013 (10 röster), tätt följd av Casa Lapostolle Cuvée Alexandre Chardonnay 2015 (8 röster)
Kvällens bästa vita vin, oavsett pris: Château Montus Blanc 2009 (10 röster), följd av By Farr Chardonnay 2014 (7 röster)

Kvällens mest prisvärda röda vin: Fangos Negre 2014 (7 röster), följd av Luigi Voghera Langhe Nebbiolo 2015, Clarendelle 2012, Crozes Hermitage Les Jalets 2015 (5 röster var)
Kvällens bästa röda vin, oavsett pris: Fangos Negre 2014 (7 röster), tätt följd av Catena Alta Malbec 2013 (6 röster) och sedan Schubert Marion's Vineyard Pinot Noir 2013 samt Château Montus Prestige 2014 (5 röster var)

Bring Your Own Wine 23 november 2017

Så var det dags för en ny Bring Your Own. Deltagarantalet var det högsta någonsin för BYO i Stockholms Vinsällskaps regi, 17 personer.

Som vanligt var det hög nivå på vinerna, många fina anekdoter, och mycket roliga drycker.

Vi provade en champagne, ett vitt och 15 röda viner.

1.     A. Bèrgere Prestige 2008 Brut, Epernay, Champagne, Frankrike.
50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier, 10% Pinot Noir. BS nr 77032, 499 kr

2.     Cuvée de l'Hospice 2015, Ogier, Chateauneuf-du-Pape, Frankrike (vitt). 15,5% alkohol (!). Mestadels Vit Grenache och Rousanne. Producerades enbart år 2015, totalt 600 flaskor.

3.     2011 The Phantom Red Blend Three, Gemtree Vineyards, McLaren Vale, Australien.
60% Cabernet Sauvignon, 15% Mourvedre, 15% Petit Verdot, 10% Merlot.

4.     Château Trotte Vieille 1999, Premier Grand Cru, Saint-Emilion, Frankrike.
55% Merlot, 40% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon

5.     The Coppermine Road 2009, d'Arenberg, McLaren Vale, Australien.
100% Cabernet Sauvignon. Dagspris 390 kr

6.     Dermauer Pforrwingert 2009 Spätburgunder, Weingut Mayer-Näkel, Ahr, Tyskland.
€48

7.     Ornato Pio Cesare 1995, Barolo, Italien.
100% Nebbiolo. Inhandlad genom SVS år 2000 för 495 kr.

8.     Maurizio Zanella "Rosso del Sebino" 1997, Ebusco, Italien.
45% Cabernet Sauvignon, 27% Cabernet Franc, 28% Merlot

Kroatien med Armano's Wine 26 januari 2017

Stockholm Vinsällskap fick besök av kroatienexperten Daniel Curovic från Armano's Wine. Daniel höll en underhållande, mycket lärorik och pedagogiskt upplagd föreläsning för de 25 personer som närvarade.

Jag har under de senaste åren provat nedanstående och många andra kroatiska viner med Armano's Wine på Mat och Vinmässan i Älvsjö. Från första början var det den genomgående höga kvaliteteten som fick mig att komma tillbaka och att undersöka fler viner. På den här provningen provade vi ett antal toppviner, men Armano's har ytterligare högre nivåer på viner. Och de gör en inte besviken! Många spännande och lite mer okända druvor, många seriösa och bra producenter – Kroatien är ett vinland väl värt att upptäcka.

Vita Krauthaker var väldigt smakrik, med en doft av rökt té och jasmin, samt en angenäm sälta i smaken.

Just sältan återkommer även i många av de röda vinerna. Mina egna favoriter bland de röda, Roxanich Merlot och Milos Stagnum, visade båda upp en underbar mognad.
Roxanich Merlot: Stall, mognad. Choklad, ceder.
Milos Stagnum: Mognad, körsbär. Sälta.

Vitt

Bring Your Own 11 januari 2017

Alltid lika kul och med stor spännvidd

Elva personer samlades för årets första provning med SVS, den alltid så intressanta Bring Your Own Wine. Vi provar vinerna halvblint, eller rättare sagt varje deltagare vet endast om vilket vin de själva tagit med och vi snurrar ordningen på vinerna så att det ska bli svårare att direkt veta vilket ens eget vin är. Det är lite som en julafton när varje vin hälls upp och provas. Det finns oftast en personlig historia bakom personen och sitt vin, hur det inköptes och togs hem.

Det blir extra roligt när medlemmar oberoende av varandra tar med sig olika viner eller årgångar från en och samma producent. Som den petroleumstinna och mogna rieslingen samt den ljuvligt mogna pinot noiren från topproducenten August Kesseler.

Genomgående fick vinerna höga poäng av mig. Några som stod ut extra mycket, förutom de två nämnda ovan, var:
Stellenbosch Meerlust Rubicon 1998. Jag gissade på mogen Bordeaux, och det visade sig också vara en Bordeauxblend (70% CS, 20% M, 10% CF). Men ett så snyggt och härligt moget sydafrikanskt vin med 19 år (!) på nacken, det hade jag inte gissat i första taget.
In Signo Tauri Heribert Bayer Neckenmarkt 2001 Pinot Noir. En elegant och fullt mogen PN som var helt ljuvlig att dricka. Vinet var köpt på plats, och enligt Klas Berlin som hade tagit med vinet tog det mycket övertalande och trixande innan han tilläts köpa vinet. Ett vin som jag förmodligen aldrig kommer att ha förmånen att få dricka igen.

Nyhetsprovning 14 april 2015, viner släppta mars-april

Vi provade ikväll viner från små partier som släppts 10 april, samt 2, 6 och 20 mars på Systembolaget, enligt listan nedan.

Efter omröstning fick vi fram följande vinnare.

Bland de vita röstades Calera (92147) överlägset fram till kvällens bästa vin. I kampen om mest prisvärda vita vin var kampen stenhård. Calera vann igen, med en rösts marginal över Heytesbury (90301) som tvåa och övriga två på delad tredjeplats. I mitt tycke höll alla de vita bra en bra nivå, välgjorda viner av regionstypisk karaktär. La Princée var elegant, med mineral och citrus, medan Heytesbury visade rökighet, hårt rostade fat och viss fetma. Calera visade viss mineralton, frisk syra och inte allt för dominerande fat.

Av de röda blev Penfolds Bin 389 (99150) en klar vinnare. Det var också min favorit, en riktig jätte. Att den kallas Baby Grange känns helt befogat.
Mest prisvärda röda vin blev Catena (94020). Det är mycket vin för pengarna, det håller jag med om. Men jag tyckte även Jaboulets Domaine de Thalabert (90544) var väldigt bra för det priset. Otroligt välgjort vin, elegant och ett givet köp för mig. Även libanesen Fakra Pinacle (7910) tycker jag var väl prisvärd.
Veraton (99205), även det ett monstervin med otroligt koncentrat av frukt och med fina tanniner, var uppskattat av många.

Vitt

"De Fem Stora" i Bordeaux 1989

Den här kvällen provade vi alla de fem stora slotten i Bordeaux, årgång 1989. Dvs:

 • Château Margaux
 • Château Haut-Brion
 • Château Lafite-Rothschild
 • Château Mouton-Rothschild
 • Château Latour

Alla viner kom från Klas Berlins egna källare. Perfekt skick allihop. Klas kom också med en överraskning genom att bjuda på ytterligare två viner, från östra stranden: Château Angelus (St Emilion) och Château Gazin (Pomerol).

Vinerna provades blint, och deltagarna fick gissa på område samt slott.
Puh!

Det blev en hård kamp om kvällens vinnare. Men Château Haut-Brion fick mer än hälften av rösterna (8) som bästa vin, följt av Château Angelus med 5 röster. Sämsta vin ("Man kan inte utse ett sämsta vin bland de här" var en deltagares kommentar) blev Lafite-Rothschild.

Ann-Marie Strömberg plockade ensam ut de båda vinerna från östra stranden, bra gjort!

En eloge till Klas som förutom dessa storheter mycket generöst bjöd på de två extra vinerna.

Genomgående visade vinerna bra mognad, och de verkar vara på sin absoluta topp just nu.

Beställningssortimentet den 9 april 2013

Fokus denna gång låg på viner från nya världen, framför allt nord- och sydamerika.

Kvällens både bästa och mest prisvärda vin blev Alvaro Palacios suveräna Les Terrasses från 2010 (den aktuella årgången på Systembolaget är 2010, inte 2008 som Systembolaget anger) med 15 av 25 röster. Clos Apalta fick 13 röster som bästa vin, tätt följt av Calera med 12 röster.

Kvällens överraskning var ett vin som Åke tagit med sig och bjöd på. Det var ett rött vin från Indien, Renaissance 2005. Gammalt, men väldigt kul.

Följande viner provades.

VITT

Art nr Vin Pris
71756 Cipreses Vineyard Sauvignon Blanc 2009, Casa Marin, Chile 179 kr
72665 Viña Tondonia Reserva Blanco 1996, Rioja, Spanien 259 kr

 

RÖTT

MASI-Amaroneviner 12 februari 2013

Att intresset för Amarone fortfarande är stort i Sverige visade kvällens provning. 32 platser, fullbokat på bara några timmar.

Fenomenale Johan Edström från Phillipson Söderberg ledde sällskapet genom en händelserik resa i norra Italien och Veronas vindalar, kantad med många personliga anekdoter.

Vinerna spann från enkla men bra vardagsviner till stilfull elegans. Vi fick också möjlighet att se vad som händer med lite ålder (nåja, 20 år) där 1993 i mitt tycke var den lite piggare, även om den inte bör sparas mycket längre. Men väl värt att prova för att se hur dessa viner utvecklas.

Kvällens toppvin var i mitt tycke 2006 Mazzano Amarone. Högt pris, visst, men den visar upp en otrolig elegans och komplexitet, och kommer att kunna utvecklas under många år.

Överraskningen för kvällen var en grappa som Johan tagit med utanför provningen. Han varnade för att den var en grappa för män med hår på bröstet. Och visst var den tuff, men också mycket bra med härliga fattoner, tjock och smakrik, uppskattad av de flesta på provningen och för priset ett riktigt fynd i mina ögon.

Följande viner provades. Information och anteckningar om vinerna kommer från Johan. Poängen är mina egna.

Nyhetsprovning 3 december 2012

14 medlemmar och en gäst kom på årest sista nyhetsprovning.

Tomas hade plockat ihop ett antal mycket bra och intressanta viner från decembersläppet. Det var genomgående hög kvalitet på vinerna, även om Latours Corton var aningen trött. Ingenting att spara på.

Följande viner provades.

 

Vita

         

99080

Cloudy Bay

Sauvignon Blanc

2012

Nya Zeeland

Marlborough

199 kr

95287

Ridge Estate

Chardonnay

2010

USA

Kalifornien

295 kr

 

Röda

Provningsnoteringar BYO torsdagen 15/3 2012

Torsdagen 15/3 genomförde vi en provning på ett för SVS helt nytt tema: Bring Your Own (ta med ditt eget vin).

Vi var 18 deltagare som provade 17 viner (en deltagare hade glömt att ta med vin) i två flighter per bord.

Vinerna togs med till provningen noga maskerade och hälldes upp blint, med de viner respektive bord hade tagit med sig. Vi roterade sedan vinerna till nästa bord, också dessa blint, så att varje bord fick prova 12 (11) viner.

Det blev en fantastiskt givande och rolig provning med en rad riktigt intressanta viner, stor bredd och mycket svårgissat.

"En magisk kväll" enligt en deltagare, och ett tema många av de som kom hoppades att vi ska kunna upprepa. Ett stående inslag, på samma sätt som nyhetsprovningarna har varit på förslag.

 

Här är de viner vi provade:

2005 Kupe by Escarpment
Wairarapa, Martinborough, Nya Zeeland
Druvor: 100% Pinot Noir
Producent: Escarpment

2007 Chateau les Carmes Haut-Brion
Pessac-Leognan, Bordeaux, Frankrike
Druvor: 50% Merlot,
40% Cabernet Franc,
10% Cabernet Sauvignon
Ca 18 månader på ekfat, av vilka 50% är nya fat.

2003 Ojai Syrah Vernas Vineyard
Santa Barbara, Kalifornien, USA
Druvor: 100% Syrah

2001 Scala Dei
Priorat, Spanien
Druvor: 88% Grenache, 8% Syrah, 4% Cabernet Sauvignon